Stomatologie Digitală

Stomatologie Digitală CAD/CAM

Tehnologia CAD/CAM a fost pusă în aplicare în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Încă de la începuturi, anii 1950, această tehnologie a fost parte integrantă în multe aspecte ale utilizării industriale. După 10 ani, progresul a constat în introducerea unui program de calculator rapid, care a permis realizarea designului produselor din industria de aeronave și automobile.

Utilizarea sistemelor CAD/CAM în stomatologie a devenit din ce în ce mai populară în ultimii 25 de ani. Această inovație a fost dezvoltată drept soluție pentru trei probleme majore: asigurarea rezistenței adecvate de restaurație (în special pentru dinții posteriori), crearea de restaurații cu un aspect cât mai apropiat de cel natural și restaurația dinților într-o manieră cât mai ușoară, rapidă și precisă.

Stomatologie Digitală
Stomatologie Digitală

Stomatologie Digitală CAD/CAM

Tehnologia CEREC 3D CAD/CAM, Viitorul În Medicina Dentară!

O metodă modernă și precisă de reconstituire dentară la nivel mondial, tehnologia Sirona CEREC 3D (Ceramic Reconstruction), larg răspândită în Statele Unite ale Americii, este disponibilă și în clinica Smart Dental încă din 2012. Mai puțin de 7% dintre medicii dentiști de la nivel global utilizează această tehnologie avansată, însă la Smart Dental oferim servicii inovatoare tuturor pacienților.

Ce Înseamnă Sistemul CEREC 3D?

Această metodă inovatoare de tratament – CEREC 3D (Sirona, Germania), metodă de tip CAD/CAM (Computer Assisted Design – Computer Assisted Manufacture) se bazează pe o cameră de captură video de înaltă acuratețe a detaliilor, conectată la un computer care – pe baza imaginilor 3D scanate – va realiza designul integral al restaurației ce va fi plasată pe dintele pregătit. Computerul, în realizarea designului coroanei dentare, va ține cont și de dinții vecini, dar și de cei antagoniști, oferind medicului cea mai bună variantă pentru dinte. După realizarea designului computerizat, informația este transmisă wireless aparatului de frezare ce utilizează instrumente diamantate de precizie maximă. Acesta va freza un bloc de ceramică exact după designul realizat cu ajutorul computerului, nivelul de precizie fiind măsurat în microni.

Sistemul CAD/CAM CEREC 3D de la Sirona ne permite realizarea în numai câteva minute a restaurațiilor coronare integral ceramice de tip Inlay, Onlay, coroană unidentară. Toate restaurațiile efectuate cu ajutorul sistemului CEREC sunt realizate din blocuri ceramice de calitate superioară, disponibile în numeroase nuanțe, potrivite pentru fiecare caz în parte.

De-a lungul timpului, în cei 27 de ani de la apariția primului sistem CEREC, acesta și-a confirmat precizia și rezistența, devenind cea mai importantă opțiune de tratament restaurativ în SUA și devenind astfel o ramură distinctă în medicina dentară modernă.

În esență, CEREC utilizează tehnologia computerizată pentru reconstrucția completă a unui dinte într-o singură vizită la dentist, utilizând cel mai performant material folosit în stomatologie – ceramica dentară.

Avantajele Sistemului CEREC 3D?

  • realizarea restaurațiilor integral ceramice într-o singură ședință, economisind timp;
  • eliminarea necesității purtării de lucrări provizorii până la finalizarea lucrării definitive în laboratorul de tehnică dentară;
  • restaurațiile CEREC nu conțin metal, iar coroana dentară aplicată pe dinte folosește un material 100% biocompatibil – ceramica dentară. Se elimină astfel riscul de potențiale alergii, gustul metalic și respirația urât mirositoare;
  • reprezintă varianta ideală de tratare a unei carii dentare – înlocuirea țesutului dentar alterat prin ceramică și nu prin rășini compozite;
  • eliminarea erorii umane în timpul realizării – forma și dimensiunea dintelui fiind realizată integral de computer.

Când utilizăm tehnologia CEREC 3D?

CEREC a devenit opțiunea numărul 1 la Smart Dental atunci când vine vorba de reconstrucția dinților cu o distrucție întinsă (distrucție rezultată în urma unei carii profunde sau în urma înlocuirii unor obturații mari). În aceste cazuri, obturațiile simple nu pot fi suficiente pe termen lung, dintele având nevoie de un material superior pentru a dobândi rezistența necesară – și anume ceramică dentară. De aceea, pentru dinții cu distrucție întinsă vom realiza Inlay-uri sau Onlay-uri CEREC în locul obturațiilor clasice compozite (plombe), cele dintâi reprezentând adevărate piese de „puzzle” ceramice care vor înlocui cu precizie de nivel micrometric zona disutrsă a dintelui.
Prin aceste Inlay/Onlay-uri CEREC, abordăm cu mult mai mult simț conservativ tratamentul unui dinte, înlocuind numai ceea ce lipsește în urma unei carii, fracturi, obturații vechi (dorim să păstrăm cât mai mult din dinte). Astfel, reușim să reconstruim dintele printr-o metodă mult mai eficientă decât coroanele dentare clasice (coroanele necesită o șlefuire integrală a dintelui).
Cheia în realizarea acestor tratamente speciale este tehnologia avansată pe care o utilizăm cu succes – sistemul CEREC 3D. Pacienții care au deja experiența realizării unei coroane sau a unui Onlay CEREC, vor alege negreșit realizarea unui Onlay la următoarea intervenție – o procedură simplă, conservativă, ce promovează frumusețea naturală a dintelui.
Suntem convinși de faptul că aceasta este stomatologia viitorului și vom încuraja întotdeauna reconstrucțiile coronare conservative, precise și rezistente – în detrimentul plombelor clasice, care nu asigură rezistența necesară dintelui.

De ce să optezi pentru Inlay/Onlay CEREC în defavoarea unor coroane sau obturații imense?

- CEREC păstrează intactă o suprafață maximă posibilă din smalțul natural al dintelui;
- în 90% din situații putem evita plasarea unei coroane pe dintele respectiv, menajând astfel naturalețea dintelui;
- tratamentul poate fi realizat rapid, într-o singură ședință, economisind timp valoros pentru pacient;
- CEREC utilizează cel mai biocompatibil material la ora actuală – ceramica dentară (proprietăți apropiate de smalțul dentar natural);
- tehnologie studiată clinic de peste 22 de ani, una dintre concluziile cele mai importante fiind că rezistența sa în timp este un extraordinară;
- nu mai sunt necesare amprentele cu materiale care provoacă senzație de vomă sau murdăresc pacientul, amprentarea efectuându-se prin scanare computerizată cu o cameră 3D;
- nu mai sunt necesare lucrările provizorii și nu este nevoie de o a doua sesiune pentru intervenție;
- restaurațiile CEREC sunt de o frumusețe naturală, de culoarea dintelui;
- procedură mult mai simplă decât cea de realizare a unei coroane dentare, deosebit de confortabilă pentru pacient.
contact us
telefon