Ce Este Caria Dentară?
Caria dentară este un proces distructiv cronic al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, care produce necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară. Evoluția cariei poate începe la suprafața dintelui sau direct din interior.
Ce Reprezintă Zonele Retentive Și Cum Influențează Ele Apariția Cariilor?
Zonele retentive apar atunci când pacientul prezintă înghesuiri dentare sau când există obturații realizate necorespunzător, adică sunt în exces și nu realizează o închidere marginală corespunzătoare sub punctul de contact cu dintele vecin. În aceste zone se acumulează alimente care nu pot fi „spălate” de salivă, producând astfel un ph acid și demineralizarea smalțului cu apariția cariei.
De Ce Este Important Să Tratăm Cariile Dentare La Timp?
Caria dentară constituie, prin complicațiile sale, principala cauză de pierdere a dinților. Aceasta începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) și, pe măsură ce crește în dimensiune și se apropie de pulpa dentară (nerv), începe să apară sensibilitate sau durere la dulce, la rece și poate să rețină resturi de mâncare. Dacă nu este tratată nici în această fază, se ajunge la infecția pulpei dentare, însoțită adesea de dureri atroce. Aceste infecții pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră și stare de rău general. În majoritatea cazurilor, dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.
Tratamentul Cariei Dentare În Clinica Smart Dental
În general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este mai puțin costisitor decât tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate până în momentul în care durerea ne aduce în cabinetul stomatologic. Tratamentul unei carii dentare simple presupune curățarea țesutului dentar necrozat și refacerea morfo-funcțională a dintelui în cauză din materiale fizionomice, într-o culoare asemănătoare restului suprafeței dentare, printr-o obturație. Folosim materiale compozite de ultimă generație, adecvate fiecărui caz în parte. Acest tratament se realizează în cabinetul nostru prin izolare cu diga. Această izolare asigură o longevitate a obturației, prin faptul că ține la distanță saliva care, dacă vine în contact cu dintele și materialul compozit, scade adeziunea acestuia la dinte.
În cazul unor pierderi mari de substanță dură dentară (>40% din volumul coronar) va trebui să recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar dacă un astfel de tratament este mai costisitor decât o obturație simplă, închiderea marginală, stabilitatea coloristică îl face indispensabil în tratarea acestui tip de leziuni carioase. Dacă distrucția coronară este de dimensiuni mari, vom aplica o coroană de înveliș, refacerea prin obturație dentară nefiind utilă pentru a asigura rezistență și stabilitate în timp.
De multe ori ne confruntăm cu o problemă și mai importantă. Unele procese carioase neglijate o perioadă îndelungată evoluează spre camera pulpară, cauzând dureri dentare și obligând la tratament endodontic, urmat apoi de reconstrucția dintelui printr-o metodă potrivită cazului clinic.
De ce apar cariile?
Cum poți să previi apariția cariilor dentare?
Recomandați utilizarea aței dentare?
Cât ține o obturație și când trebuie înlocuită cu una nouă?