Ce Este Endodonția?
Endodonția este o ramură a stomatologiei care vizează tratamente de îndepărtare a nervului unui dinte. Implică proceduri care au rolul de a corecta un tratament de canal care a fost realizat necorespunzător.
Când Ai Nevoie De Tratament Endodontic/Tratament De Canal?
Este necesar un tratament endodontic/de canal atunci când o carie a devenit atât de profundă încât a ajuns la nivelul camerei pulpare (aceasta adăpostește nervul) și a produs o inflamație a țesutului pulpar. Această inflamație generează durere, însă există situații în care cariile avansează asimptomatic, fără durere, ajungând la nerv – din cauza faptului că toxinele bacteriene au produs mortificarea nervului.
De asemenea, aceste tratamente sunt utile în cazul traumatismelor dentare: fractura dentară se poate solda cu deschiderea camerei pulpare, lucrări protetice sau odontale necorespunzătoare care au condus la inflamarea țesutului pulpar sau chiar la necrozarea acestuia.
Tratamentul de canal este necesar și din motive terapeutice: din cauza migrărilor dentare, pentru a folosi dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică este nevoie de o șlefuire intempestivă a țesuturilor dentare, ceea ce duce la deschiderea camerei pulpare și, implicit, la tratamentul endodontic.
Sunt cazuri în care inflamația pulpară este reversibilă, când este într-un stadiu incipient și durerea apare la rece sau la dulce, având o durată scurtă după înlăturarea stimulului respectiv. Se îndepărtează caria și se realizează un tratament numit coafaj din dorința de a se încerca păstrarea vitalității dintelui (a pachetului vasculo-nervos). Se poate întâmpla ca acest tip de tratament să nu funcționeze și durerea să reapară, caz în care trebuie efectuat tratamentul endodontic.
Cum Decurge Tratamentul Endodontic În Clinica Stomatologică Smart Dental?
Dintele prezintă în interiorul canalelor radiculare un țesut vascular și nervos (nervul), care asigură aportul de substanțe nutritive. Atunci când țesutul se inflamează sau se infectează este necesară îndepărtarea lui. Tratamentul de canal constă în eliminarea nervului din canalele rădăcinilor, urmând obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale care asigură sigilarea. Odată cu îndepărtarea nervului, utilizând instrumente specifice, se realizează și o lărgire mai accentuată a canalului și o curățare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare se obține o obturație de canal perfect etanșă. În clinica noastră este utilizată o tehnică mixtă de preparare a canalelor radiculare. folosind ace endodontice manuale și rotative și o metodă de obturare tridimesională a canalelor radiculare (tehnica de obturare prin condensare verticală la cald), utilizând sistemele Obtura III – sistem de livrare a gutapercii încălzite și System B – are capacitatea de a menține constantă temperatura de modelare și condensare a gutapercii pe parcursul tratamentului endodontic.
Lungimea canalului radicular este măsurată electronic, astfel încât știm cu maximă precizie până la ce nivel să avansăm cu instrumentarea și curățarea canalului și până unde va ajunge obturația de canal.
Izolarea cu digă (diga fiind o folie cauciucată de diferite culori, care are rolul de a izola dintele la care se efectuează tratamentul de restul dinților și a părților moi, astfel încât saliva nu va mai atinge acel dinte până la finalul tratamentului) este un standard al cabinetul nostru stomatologic atât pentru tratamentele endodontice, cât și pentru cele odontale (carii).
Principiul „ceea ce nu se poate izola cu diga nu se tratează” este o cerință terapeutică necesară, altfel tratamentele pot fi sortite eșecului.
Izolarea cu digă în endodonție asigură dintelui un prognostic mult mai bun pe termen lung pentru că:
- nu se produce contaminarea intraoperatorie cu salivă;
- se evită pătrunderea accidentală a materialelor străine în cavitatea bucală a pacientului;
- este eliminat riscul înghiţirii sau aspirării instrumentarului mic;
- părțile moi (limba, buzele şi gingiile) sunt ferite de acţiunea instrumentelor tăioase;
- soluţiile de irigare cu gust neplăcut sau caustice nu mai pot veni în contact cu cavitatea bucală a pacientului;
- având vizibilitate foarte bună, medicul se poate concentra mai bine în timpul manoperelor tratamentului endodontic.
Ce Este Endodonția?
Microscopul se poate folosi în majoritatea tratamentelor stomatologice, cu precădere în endodonție. Acesta este un dispozitiv de mărire optică a câmpului operator. Cu alte cuvinte, microscopul ajută medicul să vadă dintele mult mai mare decât în realitate. Mărind vizibilitatea, cresc șansele de reușită ale tratamentului, precum și precizia mișcărilor.
Tratarea endodontică a dintelui nu înseamnă că acesta va fi extras în următorii ani. Motivul pentru care realizăm un tratament endodontic corect este tocmai păstrarea acestui dinte pe arcadă cât mai mult timp. Într-adevăr, dacă motivul tratamentului endodontic este o carie foarte profundă care a distrus în mare parte coroana dintelui, vom fi nevoiți să îl reconstituim printr-un pivot din fibră de sticlă la finalul tratamentului endodontic, refăcând astfel coroana dintelui și făcând posibilă restaurarea lui ulterioară prin diferite metode protetice. Dacă toate aceste tratamente sunt făcute corect și dacă pacientul are o igienă dentară corectă, dintele poate rămâne pe arcadă pentru mult timp.
Funcționează tratamentul antibiotic?