Pedodonție

Ce Este Pedodonția Sau Stomatologia Pediatrică?

Pedodonția sau stomatologia pediatrică este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Aceasta reprezintă o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanent tineri (asistența stomatologică acordată copiilor) și cuprinde:

  • tratamentul curativ și profilactic al dinților copiilor;
  • profilaxia anomaliilor dento-maxilare;
  • prevenirea cariilor și afecțiunilor gingivale;
  • controlul plăcii bacteriene;
  • indicații pentru periajul dentar și igiena bucală corectă.

Medicul pedodont este mai mult decât doar un specialist care pune plombe. El este medicul în măsură să contribuie la prevenirea cariilor sau a traumatismelor. Prin metode studiate poate ajuta evitarea sau diminuarea severității problemelor ortodontice potențiale pe care le va rezolva medicul ortodont. Pedodonția cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări etc.), deoarece prevenirea cariilor este la fel de importantă ca tratarea lor și, astfel, se evită apariția unor tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi provocate de diverse afecțiuni ale dinților de lapte. Medicul pedodont ajută copilul să aibă un zâmbet frumos, strălucitor şi fără carii.

Pedodonție
Pedodonție

De Ce Și Când Ne Ducem Copilul La Dentist?

Periajul dentar este obligatoriu încă de la erupția primului dinte. Până când copilul deprinde tehnica corectă de periaj, adulții trebuie să aibă grijă de acest aspect. Prima vizită la cabinetul stomatologic se face cel târziu la vârsta de 3 ani. Aceasta este vârsta la care, în mod normal, se termină erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dințișori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la vârsta de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară, durabile în timp. Acest lucru duce la un zâmbet frumos și sănătos, indiferent de vârstă. Copilul trebuie pregătit de vizita la stomatolog, în așa fel încât să se obișnuiască și să nu dezvolte temeri nefondate.

Dacă aveți o anxietate legată de „trecutul” dumneavoastră în clinica stomatologică, încercați să o ascundeti și să nu îi transmiteți acestuia frica. Nu folosiți cuvinte precum durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manoperă pe care o vom face, urmărind ca el să se relaxeze și chiar să îi facă plăcere noua experiență benefică lui. Trebuie să luăm în considerare că este posibil ca cel mic să nu fie într-o dispoziție bună la fiecare programare. În aceste situaţii, este bine să anulăm şedinţa pentru ca el să nu dobândească repulsie sau frică faţă de tratamentul stomatologic.

Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel, asigurăm copilului un plus de confort căci, prin depistarea timpurie a cariilor sau a eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive. Recomandăm controale regulate la 6 luni, controale care constau în consultație și igienizare profesională a dinților. De asemenea, recomandăm aplicarea de două ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistenței smalțului.

Ce Este Sigilarea Dentară?

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanțurilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui). Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia pentru cariile aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților. Aceste carii apar și din cauza faptului că igienizarea în aceste fisuri este mai dificilă. Dimensiunea lor este de obicei mai redusă decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde creează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios. Sigilarea șanțurilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare și se realizează cu rășini compozite opace sau transparente fotopolimerizabile. Sigilarea dentară se realizează printr-o metodă simplă pe care o realizăm în clinica Smart Dental.

Sfaturi utile în prevenirea cariilor dentare:

  • reducerea frecvenței consumului de alimente între mesele principale;
  • încurajarea spălării dinților și folosirea aței dentare;
  • reducerea consumului de zahăr;
  • evitarea consumului de alimente lipicioase (caramele, bomboane gumate).

Ce urmărim prin profilaxie în cazul copiilor?

Profilaxia primară are drept scop evitarea apariției procesului carios, iar în realizarea ei pot interveni atât măsuri nespecifice privind starea de sănătate, regimul alimentar, cât și măsuri specifice care să favorizeze o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topică – aplicarea de fluor pe suprafața dinților) sau sigilarea dentară.
contact us
telefon