Chirurgie

Chirurgie orală / dentoalveolară

Chirurgia orală, numită și chirurgia dentoalveolară, este o ramură esențială în stomatologie și include o serie de intervenții necesare pentru tratamentul eficient al anumitor afecțiuni orale. Manoperele cele mai comune în chirurgia orală includ:

 

  • extracția dentară și a molarilor de minte (odontectomia);
  • extracția caninilor sau a molarilor incluși;
  • gingivectomii și gingivoplastie;
  • rezecții apicale;
  • tratamentul abceselor și chisturilor.

Cum se desfășoară operația de extracție a măselelor de minte?

În cadrul clinicii Smart Dental, procedeul standard pentru extracții presupune ca intervenția (realizată sub anestezie loco-regională) să fie realizată doar după o serie de examinări paraclinice, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizată. Imagistica ne oferă informații esențiale privind poziția dintelui, forma acestui și raportul cu alte formațiuni anatomice (nerv, sinus maxilar etc.).

Pe parcursul procesului de vindecare după extracție – care poate dura câteva zile – este posibil ca pacientul să se confrunte cu un ușor disconfort. Pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă, prescriem pacienților medicamente analgezice, antiinflamatoare și antibiotice când este cazul. 

Există numeroase intervenții, mai mult sau mai puțin invazive, care fac parte din chirurgia dento-alveolară. În afară de extracții dentare, în clinica noastră se realizează și următoarele intervenții:

  • gingivectomie, gingivoplastie: pentru rezolvarea complicațiilor  suferite  în urma afecțiunilor parodontale;
  • chistectomii: pentru îndepărtarea chisturilor maxilare;
  • drenajul abceselor: pentru asanarea focarului infecțios;
  • rezecții apicale: pentru salvarea dintelui infectat.

Medicul stomatolog este persoana avizată când vine vorba de decizia privind necesitatea chirurgiei dento-alveolare. Asigurăm pacienții de faptul că, alături de noi, vor beneficia atât de suportul specialiștilor, cât și de condiții ideale pentru tratament, materiale și tehnologii de ultimă generație.

Care este cea mai frecventă intervenție în domeniul chirurgiei orale?

Cea mai comună intervenție poate fi considerată extracția dinților. Acest tratament se efectuează în cazurile în care dintele natural nu mai poate să fie salvat prin alte metode alternative (ex. tratamentul de canal). Chirurgia dento-alveolară este utilizată cu precădere pentru extracția molarilor de minte – atunci când există riscul ca aceștia să deplaseze ceilalți dinți prin erupție sau când sunt incluși și cresc în interior, cauzând durere prin exercitarea presiunii la nivelul rădăcinii molarilor învecinați.