Implantologie

Ce Sunt Implanturile Dentare?

Implantul dentar este o piesă din titan care are, de obicei, forma unui șurub. Acesta înlocuiește rădăcina unui dinte natural lipsă. Plasarea implantului se face după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat după extracție, printr-o intervenție chirurgicală relativ simplă (comparativ cu gradul de agresivitate al unei extracții).

Implanturile dentare constituie suport pentru coroane, proteze totale sau parțiale și pot înlocui un dinte sau mai mulți. Șurubul implantat este din titan deoarece osul reușește să integreze acest material biodegradabil prin fenomenul de osteointegrare.

Implantologie
Implantologie

Când Să Apelezi La Tratamente Cu Implanturi Dentare?

Dacă îți lipsesc unul sau mai mulți dinți din cauza unor accidente, boli sau complicații ce pot apărea la nivelul cavității bucale, poți beneficia de terapie implantară. În cazul în care lipsesc unul sau mai mulți dinți, restaurările protetice pe implanturi pot servi drept înlocuitor. În terapia implantară, sănătatea este un factor determinant – mai mult decât vârsta. Dacă un pacient are o stare de sănătate suficient de bună pentru a i se extrage un dinte, acesta poate să fie eligibil pentru inserarea unui implant dentar.

Care Sunt Etapele Realizării Unui Implant Dentar?

Perioada parcurgerii etapelor aferente implantului dentar variază între 3 și 6 luni. Echipa medicală care realizează implantul este formată dintr-un medic implantolog, un protetician și un tehnician de laborator. Foarte mulți pacienți care apelează la implanturi dentare au dubii referitor la perioada în care trebuie să stea fără dinți sau cu proteză. Imediat după efectuarea intervenției chirurgicale, medicii noștri pot efectua lucrări provizorii care să permită reluarea activităților obișnuite, pentru disconfort cât mai redus.

Care Este Durata De Viață A Implanturilor Dentare?

Factorii care pot afecta implantul dentar sunt aceiași cu cei care au provocat deteriorarea dinților naturali: fumatul, consumul excesiv de alcool, igienă precară, lipsa controalelor stomatologice de rutină, alți factori ce țin de calitatea lucrării protetice realizată de către medicul stomatolog.

Cât timp durează intervenția chirurgicală de instalare a unui implant?

Procesul de inserție a unui implant durează mai puțin de o oră. După intervenția chirurgicală urmează o perioadă de vindecare ce poate varia de la 8 săptămâni la 4 luni, în funcție de calitatea osului alveolar.

Este dureroasă intervenția chirurgicală de inserție a implantului? Cât va persista durerea după intervenție?

Intervenția chirurgicală nu este dureroasă și se efectuează sub anestezie locală. Post operator pot să apară dureri moderate timp de 72 de ore, dar acestea dispar după administrarea unui medicament analgezic.

Poate un implant dentar să prevină resorbția osului alveolar?

Osul alveolar are nevoie de stimulare pentru a-și menține volumul. Oasele maxilarelor sunt stimulate în permanență de forțele exercitate de dinți. Dinții transmit forța osului înconjurător. După o extracție dentară, din cauza lipsei stimulării, apare resorbția osului alveolar. Implanturile dentare inserate în osul alveolar înlocuiesc dinții lipsă, iar coroanele fixate pe aceștia transmit forțele masticatorii osului (prin intermediul implantului) pe care îl stimulează. Implanturile nu numai că mențin volumul osului alveolar, ci ajută și la mărirea densității acestuia.

Este posibil ca implantul să fie respins de organism?

Implantul este fabricat dintr-un titan pur care este biocompatibil – lucru dovedit după o perioadă îndelungată de cercetare și studii în domeniu. Există o posibilitate redusă ca implantul să nu se integreze în osul alveolar. În această situație, există soluții: implantul este îndepărtat chirurgical și înlocuit.

Există contraindicații pentru tratamentele cu implanturi dentare?

În general, dacă lipsesc unul sau mai mulți dinți și starea generală de sănătate nu prezintă contraindicații pentru intervenții chirurgicale minore, pacientul este un candidat viabil pentru tratamentele cu implanturi dentare.
contact us
telefon