Ortodonție

Ce este tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic reprezintă modalitatea de aliniere și îndreptare a dinților, stabilizarea și corectarea relațiilor ocluzale între cele două arcade. Înghesuirile și ocluziile incorecte afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulară. Masticația deficitară are urmări asupra integrității tubului digestiv.

Am nevoie de tratament ortodontic?

Foarte multe persoane au dinții nealiniați, iar îndreptarea acestora nu reprezintă doar un deziderat estetic, ci are un rol important în îmbunătățirea sănătății orodentare. Atunci când dinții nu se suprapun corect, mușchii maxilarului sunt solicitați suplimentar, ceea ce duce la probleme articulare sau dureri de cap. 

Cât durează un tratament ortodontic?

Durata tratamentului ortodontic depinde de severitatea problemei și poate dura de la câteva luni până la 2-3 ani. Majoritatea pacienților necesită tratament pe parcursul a 1-2 ani, timp în care sunt necesare vizitele la cabinet, o dată la 4 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de contenție pentru a ajuta la menținerea noii poziții a dinților.

Ce este un aparat ortodontic fix?

Îndreptarea dinților necesită o ghidare mai precisă decât cea obținută cu un aparat ortodontic mobil. În aceste cazuri se utilizează aparatele fixe. Sârma metalică unește brackeții și contribuie la schimbarea poziției dinților.

Ce tratamente ortodontice efectuăm?

În funcție de specificul fiecărui caz clinic, după realizarea de radiografii și modele de studiu, medicul ortodont va recomanda aplicarea unui aparat mobilizabil sau fix pentru rezolvarea problemelor dvs.

O să pot vorbi și mânca normal cu aparatul fix?

Da. Spre deosebire de alte tipuri de aparate mobile, cele fixe nu influențează deloc vorbirea. Chiar și aplicarea unor elemente suplimentare (arc transpalatinat, pendulum) e însoțită de o adaptare rapidă a limbii (câteva ore), ceea ce ajută la vorbirea normală. 
Am trecut de vârsta adolescenței, mai este eficient un aparat dentar?

Cu siguranță. Vârsta nu reprezintă o limitare în privința aparatelor dentare. Adulții pot obține rezultate excelente în urma unui tratament ortodontic. Durata tratamentului poate fi, într-adevăr, mai lungă, oasele nu mai au plasticitatea din copilărie, dar corecțiile sunt posibile.

Aparatul dentar provoacă durere?

Este posibil ca în primele zile să existe o tensiune (mai ales în timpul masticației) la nivelul dinților prinși în aparat. De obicei, aceasta apare maxim a doua zi după aplicarea aparatului. Poți utiliza un analgezic ușor și se recomandă consumul de alimente cu consistență mai redusă în zilele de adaptare. Pentru a preveni leziunile la nivelul părților moi, cauzatoare de disconfort, utilizează ceara de protecție primită de la specialist. Majoritatea neplăcerilor dispar în maxim o săptămână, așa că nu trebuie să îți faci griji.

Cât timp trebuie să port un aparat dentar?

În general, tratamentul ortodontic durează între 18 și 24 de luni. Sunt cazuri în care trebuie să porți un aparat în scop protetic, iar atunci tratamentul va fi mai scurt. În alte cazuri complexe, tratamentul poate fi de durată. Medicul ortodont este singurul care poate face o previziune în legătură cu durata de purtare a aparatului, ținând cont de analizele și măsurătorile de la începutul tratamentului, precum și de protocolul urmat.