Profilaxie

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este cea mai simplă și cea mai ieftină metodă de tratament stomatologic. Sub numele de profilaxie dentară sunt reunite toate metodele de prevenire a îmbolnăvirii țesuturilor dentare. În clinica noastră vă oferim următoarele servicii de profilaxie dentară:
– control periodic
– îndrumări privind igiena dentară, metodele de periaj eficiente precum și modul de utilizare al mijloacelor auxiliare de igienizare (ața dentară, periuțele interdentare)
– detartraj, periaj profesional și air-flow (air abrasion)
– fluorizarea locală
– sigilarea șanțurilor și fosetelor.

Despre igiena orală

Igiena cavității bucale este de o importanță majoră, atât pentru sănătatea noastră, cât și din punct de vedere social deoarece când intrăm în contact cu o altă persoană primul impact este cel vizual, iar un zambet frumos este un punct în plus. De multe ori pacienții încearcă să-și realizeze un periaj corect dar din păcate nu știu cum. Din acest motiv vă vom explica pe larg toate metodele de periaj dentar precum și cum să folosiți metodele auxiliare de igienizare.

Ce trebuie să facem?

Un detartraj complet cu ocazia controlului stomatologic – de doua ori pe an. Trebuie curățați toți dinții, indiferent dacă se vede sau nu tartrul cu ochiul liber. Astfel se poate preveni apariția parodontopatiilor. Să ne spălăm pe dinți în fiecare dimineață și seară, după o metodă corectă pe care o poate arăta medicul stomatolog. Este foarte important ca metoda de periaj să fie una corectă, deoarece prin mișcări greșite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.

Ce trebuie să nu facem?

Nu încercați metode „populare” de eliminare a tartrului cu diverse substanțe. Tartrul nu va dispărea, în schimb vă puteți intoxica. Nu amânați detartrajul din cauză că „tartrul ține dinții la locul lor”. Dacă dinții sunt mobili, tartrul împreună cu microbii din ele au determinat acest lucru; prin amânare boala evoluează și medicul stomatolog nu poate trece la alte etape ale tratamentului parodontal.

Este benefică utilizarea soluțiilor pe baza de fluor în profilaxie?

Cele mai folosite metode de profilaxie ale afecţiunilor dentare au la bază utilizarea fluorului. Folosit în mod corespunzător, acesta are un rol benefic participând la îmbunătăţirea calităţii structurilor dentare şi implicit la creşterea rezistenţei acestora. Fluorul poate fi administrat pe cale generală sau locală. Metodele de fluorizare locală presupun aplicarea la nivelul dinţilor de geluri, paste sau lacuri cu un conţinut crescut de fluor.