Odontologie

Ce este caria dentară?

Caria dentară este un proces distructiv cronic al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară.  Evoluția cariei poate începe la suprafața dintelui sau direct din interior.

Ce reprezintă zonele retentive și cum influențează ele apariția cariilor?

Zonele retentive apar atunci când sunt înghesuiri dentare sau când există obturații realizate necorespunzător, adică sunt în exces și nu realizează o închidere marginală corespunzătoare sub punctul de contact cu dintele vecin. În aceste zone se acumulează alimente care nu pot fi “spălate” de salivă, producând astfel un ph acid și demineralizarea smalțului cu apariția cariei.

De ce este important să tratăm cariile dentare la timp?

Caria dentară constituie, prin complicațiile sale, principala cauză de pierdere a dinților. Ea începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) și, pe măsură ce crește în dimensiune și se apropie de pulpa dentară (nerv), încep să apară dureri la dulce, la rece, poate să rețină resturi de mâncare. Dacă nu e tratată nici în această fază, se ajunge la infecția pulpei dentare, însoțită adesea de dureri atroce. Aceste infecții pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră și stare de rău general. Adesea dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.

Tratamentul cariei dentare în clinica Smart Dental

În general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este  mai puțin costisitor decât tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate până în momentul în care durerea ne aduce în cabinetul stomatologic. Tratamentul unei carii dentare simple presupune curățarea țesutului dentar necrozat și refacerea morfo-functională a dintelui în cauză din materiale fizionomice, într-o culoare asemănătoare restului suprafeței dentare, printr-o obturație. Folosim materiale compozite de ultimă generație, adecvate fiecărui caz în parte. Acest tratament se realizează în cabinetul nostru prin izolare cu diga. Această izolare asigură o longevitatea a obturației, prin faptul că ține la distanță saliva care dacă vine în contact cu dintele și materialul compozit, scade adeziunea acestuia la dinte.

În cazul unor pierderi mari de substanță dură dentară (>40% din volumul coronar), va trebui să recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar dacă un astfel de tratament este mai costisitor decât o obturație simplă, închiderea marginală, stabilitatea coloristică îl fac indispensabil în tratamentul acestui tip de leziuni carioase. Dacă distrucția coronară este de și mai mari dimensiuni vom aplica o coroană de înveliș, refacerea prin obturație dentară neputând asigura rezistență și stabilitate în timp. De multe ori însă ne confruntăm cu o problemă și mai importantă. Unele procese carioase neglijate mult timp evoluează spre camera pulpară, cauzând dureri dentare și obligând la tratament endodontic, urmat apoi de reconstrucția dintelui printr-o metodă potrivită cazului clinic.

După ce mâncăm, în cavitatea orală rămân resturi alimentare. Acestea aflându-se pe dinți, produc un ph acid. Saliva are rolul de a neutraliza ph-ul acid, însă dacă luăm mereu gustări între mese, ph-ul nu va mai putea fi ținut sub control, rezultând un ph acid, care duce la formarea cariilor.

Este necesar să ne periem dinții minim seara și dimineața. Tehnica periajului este extrem de importantă: mișcarea periuței de dinți să se facă mereu de la gingie spre dinte, adică de la roșu la alb. Durata unui periaj să fie de minim 3-4 minute.

Da. Tocmai pentru că doar cu ața dentară reușim să îndepărtăm resturile alimentare dintre dinți și zonele retentive, împiedicând astfel apariția ph-ului acid și formarea cariilor.

O obturație trebuie în primul rând să fie corect realizată, cu o închidere marginală etanșă și un punct de contact corespunzător, fără exces sub punctul de contact cu dintele vecin. Durata medie de viață a unei obturații în aceste condiții este de aproximativ 5 ani. Acest lucru depinde foarte mult și de igiena orală a pacientului. Cu cât aceasta e mai bună cu atât se poate prelungi durata de viață a obturației.

Nu ai efectuat de mult timp un control stomatologic?

ro_RORO
Website-ul nostru utilizează cookie-uri pentru îmbunătățirea experienței tale de navigare.