Stomatologie pediatrică

Ce este pedodonția sau altfel spus stomatologie pediatrică?

Este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Ea reprezintă o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți tineri (asistența stomatologică acordată copiilor) și cuprinde:
– Tratamentul curativ și profilactic al dinților copiilor
– Profilaxia anomaliilor dento-maxilare
– Prevenirea cariilor și afecțiunilor gingivale
– Controlul plăcii bacteriene
– Indicații pentru periajul dentar și igiena bucală corectă.

Medicul pedodont este mai mult decât doar cel care pune plombe, el îţi poate ajuta copilul să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. El te poate ajuta să se evite sau să se reducă severitatea viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont. Pedodonția cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, etc), deoarece prevenirea cariilor este la fel de importantă ca și tratarea lor și astfel se evită apariția unor tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi provocate de diverse afecțiuni ale dinților de lapte. El vă poate ajuta să aveţi un copil cu un zâmbet frumos, strălucitor şi fără carii.

De ce și când ne ducem copilul la dentist?

Vârsta la care copilul trebuie spălat pe dinți începe cu erupția primului dinte și continuă până când el deprinde tehnica corectă de periaj, iar prima vizită la cabinetul stomatologic se face nu mai târziu de 3 ani. Aceasta este vârsta la care se termină de regulă erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dințișori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la perioada de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vârste înaintate. Pentru prima vizită la medicul dentist copilul trebuie pregătit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta şi să asigure medicului o imagine cât mai plăcută fără să-l sperie.

Vorbiții copilului dumneavoastră despre cât de mare este și că a sosit momentul să facă o vizită medicului dentist. Încercați să aveți o atitudine cât mai pozitivă ca împreuna să reușim să creăm o experiență plăcută copilului tău, iar el sa revină cu plăcere în cabinet.

Dacă aveți o anxietate legată de “trecutul” dumneavoastră în clinica stomatologică încercați să o ascundeti și să nu îi transmiteți acestuia frica. Încercați să nu folosiți cuvinte ca durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manoperă pe care o vom face, urmărind ca el să se relaxeze și să îi facă plăcere acestuia noua experiență benefică lui. Trebuie să luăm în considerare că este posibil ca cel mic să nu fie într-o dispoziție bună la fiecare programare. În aceste situaţii, este bine să anulăm şedinţa pentru ca el să nu dobândească repulsie faţă de tratamentul stomatologic.

Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel asigurăm copilului un plus de confort căci prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive. Recomandăm controale regulate la 6 luni care constau în consultație și igienizare profesională a dinților. De asemenea recomandăm aplicarea de doua ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistenței smaltului.

Ce este sigilarea dentară?

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanțurilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui). Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia pentru cariile aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților în șanțuri și fosete. Aceste carii apar și datorită faptului că igienizarea în aceste fisuri este mai dificilă datorită dimensiunilor mai mici decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde creează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios. Sigilarea șanțurilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare  și se realizează cu rășini compozite opace sau transparente  fotopolimerizabile. Sigilarea dentară se realizează printr-o metodă simplă pe care o realizam în clinica Smart Dental.

Sfaturi utile în prevenirea cariilor dentare:
– Reduceti frecvența consumului de alimente între mesele principale
– Încurajați spălarea dinților și folosirea aței dentare
– Atenție la băuturile consumate (cu conținut crescut de zahăr)
– Evitați consumul de alimente lipicioase(caramele, bomboane gumate).

Profilaxia primară are drept scop evitarea apariției procesului carios, iar în realizarea ei pot interveni atât măsuri nespecifice privind starea de sănătate, regimul alimentar, cât și măsuri specifice care să favorizeze o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topică – aplicarea de fluor pe suprafața dinților) sau sigilarea dentară.

Nu ai efectuat de mult timp un control stomatologic?

ro_RORO
Website-ul nostru utilizează cookie-uri pentru îmbunătățirea experienței tale de navigare.