Implanturi dentare

Ce sunt implanturile dentare?

Implantul dentar este o piesă din titan, cel mai adesea sub forma unui șurub, care servește ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă. Plasarea se face după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat după extracție, printr-o intervenție chirurgicală nu foarte complicată, comparând-o ca agresivitate cu o extracție.

Implanturile dentare constituie suport pentru coroane, proteze totale sau parțiale. Implanturile dentare pot înlocui un dinte sau mai mulți. Șurubul implantat este realizat din titan deoarece acesta este un material biocompatibil, încât osul reușește să-l integreze în interiorul lui prin fenomenul de osteointegrare.

Cine poate beneficia de tratamente cu implanturi dentare?

Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți, datorită accidentelor, diverselor boli sau complicațiilor datorate cariei dentare poate beneficia de terapie implantară. Dacă lipsesc unul sau mai mulți dinți, restaurările protetice pe implanturi pot înlocui dinții lipsă. În terapia implantară, sănătatea este un factor determinant mai mult decat este vârsta. Se consideră că dacă un pacient este suficient de sănătos încât să i se poată extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar.

Care sunt  etapele realizării unui implant dentar?

Perioada realizării etapelor implantului dentar durează între 3-6 sau mai multe luni. Echipa de medici care va realiza implantul trebuie să fie formată dintr-un medic implantolog, un protetician și un tehnician de laborator. Foarte multe persoane care apelează la implanturi dentare se întreabă dacă în perioada în care va avea loc operațiunea (care durează, după cum am văzut, între 3-6 sau mai multe luni) vor sta fără dinți sau vor putea purta proteze. După efectuarea intervenției chirurgicale, medicii noștri pot efectua lucrări provizorii care să vă permită continuarea activității în mod normal.

Care este durata de viață normală a implanturilor dentare?

Factorii care afectează implantul dentar sunt identici cu cei care au dus la distrugerea sau pierderea dinților naturali. Printre cei mai importanți factori se numără – fumatul, alcoolul, o igienă defectuoasă, lipsa unui control stomatologic la timp, precum și alți factori ce țin de calitatea lucrării protetice realizată de către medicul stomatolog.

Intervenția chirurgicală de inserție a unui implant durează mai puțin de o oră. După intervenția chirurgicală, urmează o perioadă de vindecare de la 8 săptămâni la 4 luni, în funcție de calitatea osului alveolar.

Intervenția chirurgicală nu este dureroasă și se efectuează sub anestezie locală. Post operator, pot apărea dureri moderate timp de 72 ore care dispar după administrarea unui medicament analgezic.

Osul alveolar are nevoie de stimulare pentru a-și menține volumul. Oasele maxilarelor sunt permanent stimulate de forțele exercitate de dinții dumneavoastră. Dinții transmit forța osului înconjurător. După o extracție dentară, din cauza lipsei de stimulare apare resorbția osului alveolar. Implanturile dentare inserate în osul alveolar, înlocuiesc dinții absenți iar coroanele fixate pe aceștia transmit forțele masticatorii osului (prin intermediul implantului) pe care îl stimulează. Implanturile nu numai că mențin volumul osului alveolar ci chiar ajută la mărirea densității acestuia.

Implantul este fabricat dintr-un titan pur, care s-a dovedit, după ani îndelungaţi de cercetare, că este biocompatibil. Exista însa o posibilitate redusă ca implantul să nu se integreze în osul alveolar. În această situație, implantul se îndepărtează chirurgical și se înlocuiește cu un alt implant.

În general, dacă vă lipsesc unul sau mai mulți dinți și starea generală de sănătate nu prezintă contraindicații pentru intervenții chirurgicale minore, sunteți un candidat viabil pentru tratamentele cu implanturi dentare.

Nu ai efectuat de mult timp un control stomatologic?

ro_RORO
Website-ul nostru utilizează cookie-uri pentru îmbunătățirea experienței tale de navigare.