Ortodonție

Ce este tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic reprezintă modalitatea de  aliniere și îndreptare a dinților, stabilizarea și corectarea  relațiilor ocluzale între cele două arcade. Înghesuirile și ocluziile incorecte  afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară va avea urmări asupra integrității tubului digestiv.

Am nevoie de tratament ortodontic?

Multe persoane au dinții nealiniați, iar îndreptarea acestora nu este doar un deziderat estetic, ci și o îmbunătățire a sănătății oro-dentare. Atunci când dinții nu se suprapun corect, muschii maxilarului sunt solicitați suplimentar, ceea ce duce la probleme de articulații sau chiar la dureri de cap.

Cât durează un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei și poate dura de la câteva luni până la doi-trei ani. Majoritatea pacienților sunt tratați pe parcursul a unu-doi ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la cabinet, la fiecare 4 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de contenție, pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dintilor.

Ce este un aparat ortodontic fix?

Îndreptarea dinților necesită o ghidare mai precisă decât cea obținută cu un aparat ortodontic mobil. În aceste cazuri se folosesc aparatele fixe, sârma metalică unește brackeții și contribuie la schimbarea poziției dinților.

Ce tratamente ortodontice efectuăm?

În funcție de specificul fiecărui caz clinic, după realizarea de radiografii și modele de studiu, medicul ortodont, vă va recomanda aplicarea unui aparat mobilizabil sau fix pentru rezolvarea problemelor dvs.

Da. Spre deosebire de aparatele mobile, cele fixe nu influențează deloc vorbirea. Chiar și aplicarea unor elemente suplimentare (arc transpalatinal, pendullum) e însoțită de o adaptare rapidă a limbii (câteva ore), ceea ce face să vorbești la fel ca înainte.

Bineînțeles. Aparatele dentare nu sunt limitate de vârstă. Persoanele de vârstă adultă pot beneficia de tratament ortodontic cu rezultate foarte bune. Durata tratamentului poate fi mai lungă, oasele nu mai au plasticitatea din copilărie însă corectarea anomaliilor este posibilă.

Este posibil ca în primele zile la nivelul dinților prinși în aparat să existe o tensiune manifestată în special în timpul masticației. De obicei este maxim a doua zi după aplicarea aparatului. Poți să folosești un analgezic ușor și o alimentație de consistență mai redusă în aceste prime zile de adaptare. Pentru a preveni leziunile la nivelul părților moi, cauzatoare și ele de discomfort utilizează ceara de protecție primită în primele zile. Nu te îngrijora, în maximum o săptămână toate aceste neplăceri dispar.

În general, fără a fi însă o regulă, tratamentul ortodontic durează între 18 și 24 luni. Sunt cazuri în care trebuie să porți un aparat în scop protetic și atunci tratamentul va fi mult mai scurt sau alte situații când poate fi mai lung în funcție de complexitatea cazului. Doar medicul tău ortodont poate face o previziune asupra duratei de purtare în funcție de analizele și măsurătorile de la începutul tratamentului și planul de tratament urmat.

Nu ai efectuat de mult timp un control stomatologic?

ro_RORO
Website-ul nostru utilizează cookie-uri pentru îmbunătățirea experienței tale de navigare.